Slimmer werken,
blije klanten
Spaghetti-diagram

Spaghetti Diagram: Wat is het?

Gepubliceerd op

Ben je wel eens de gehele supermarkt doorgelopen om al je boodschappen bij elkaar te sprokkelen, om er vervolgens thuis achter te komen dat je toch nog iets vergeten bent? En natuurlijk precies iets wat je ook echt die dag nog nodig hebt, dus je moet weer terug naar de supermarkt. Voor veel mensen is […]

lean team

Wat is een Lean Team Coach precies?

Gepubliceerd op

Kort gezegd is een Lean team coach een ervaren projectleider die kan zorgen dat de afdeling of organisatie meegaat in de Lean veranderprocessen. Je begeleid teams in de organisatie om Lean te gaan en blijven werken. Je richt je op zowel de werknemers als de inhoud als de volwassenheid van de teams en hun processen. […]

Lean Six Sigma Online

Welke Lean Six Sigma training kan ik het beste volgen?

Gepubliceerd op

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Lean trainingen te vinden. Bij Bureau Tromp bieden we vier verschillende trainingen aan. Ook is het mogelijk om naast aan Lean training een Six Sigma training toe te voegen.  De Lean Six Sigma training leert je over zowel Lean als Six Sigma. Maar wat ga je nu eigenlijk leren tijdens […]

Wat is Poka Yoke?

Gepubliceerd op

Poka Yoke, ookwel “mistake proofing” is ontwikkeld vanuit het Toyota Productie Systeem (TPS). Het is een eenvoudige techniek via Jidoka, dit is het automatisch inbouwen van kwaliteit binnen een proces. De tool is gemakkelijk en goedkoop en helpt bij het aantonen van defecten en zorgt dat je ze hiermee kunt voorkomen. Ontwikkeling Poka Yoke Een […]

Lean Six Sigma Green Belt

Lean Six Sigma Green Belt: eigenschappen en kenmerken

Gepubliceerd op

Tijdens de Lean Six Sigma Green Belt training leer je wat Lean is, de tools die erbij horen en hoe je deze toepast in de praktijk. Na een intensieve training van zes dagen kun je zelf aan de slag met Lean Six Sigma.

Vervangt Scrum de Lean methodiek?

Gepubliceerd op

Steeds meer organisaties starten het werken met Scrum. Denk aan ING, ABN AMRO, Van Lanschot, de gemeente Amsterdam. Maar wat is Scrum eigenlijk, en wat is de plaats van Lean in dit verhaal?

Lean Leiderschap: tips vanuit de wetenschap

Gepubliceerd op

Dombrowski en Mielke (2013) schreven een wetenschappelijk artikel over Lean leiderschap en gaven hierin verschillende tips. Harm Heimeriks, een van onze Lean experts, las dit artikel en haalde hier vijf tips uit voor succesvol Lean leiderschap uit.

Flow en One Piece Flow: Wat is het?

Gepubliceerd op

Binnen Lean bestaan er vijf principes: waarde, waardestroom, flow, pull en perfectie. In dit artikel gaan we het hebben over het derde principe: ‘Flow’, ookwel ‘One Piece Flow’. ‘Flow’ staat voor continue doorstroming. ‘One piece’ staat voor stuksgewijs.

FMEA - RPN risk priority number

FMEA (Failure Mode and Effect Analyse) + voorbeeld

Gepubliceerd op

Met een FMEA onderzoek je of een product of een proces mogelijk fouten kan veroorzaken. Door het mogelijke falen van een product of proces te onderzoeken kan je van tevoren maatregelen treffen om dit te voorkomen, door de kans op de fouten te verlagen of de impact van het voorkomen te verminderen.

Lean versus Scrum: wat is het verschil?

Gepubliceerd op

Lean is niet de enige management methode. Iedere manager heeft zijn eigen voorkeur voor een methode. Maar hoe weet je dan welke methode voor jouw organisatie of processen het best aansluit?