Slimmer werken,
blije klanten

Spaghetti Diagram: Wat is het?

Ben je wel eens de gehele supermarkt doorgelopen om al je boodschappen bij elkaar te sprokkelen, om er vervolgens thuis achter te komen dat je toch nog iets vergeten bent? En natuurlijk precies iets wat je ook echt die dag nog nodig hebt, dus je moet weer terug naar de supermarkt. Voor veel mensen is dit helaas een bekend verhaal. Een situatie als deze zorgt voor zowel frustraties als tijdsverspilling. Daarnaast vinden situaties als deze niet alleen thuis plaats, maar ook op de werkvloer. Door het opstellen van een Spaghetti Diagram kun je zorgen dat problemen als deze verdwijnen.

Wat is een Spaghetti Diagram?

Een Spaghetti Diagram, ook wel een loopschema, is een Lean Six Sigma tool. Met deze tool kun je overbodige bewegingen en transport visualiseren en kijken waar er verbeteringen mogelijk zijn. Bewegingen of transporten die niet nodig zijn, zijn verspillingen en moet je zoveel mogelijk beperken. Denk hierbij aan het heen en weer lopen naar een printer of het transport van producten. Het Spaghetti Diagram is een uitgetekende plattegrond, hiermee maak je bovenstaande verspillingen duidelijk zichtbaar.

Voorbeeld Spaghetti Diagram

Waar het heel gemakkelijk klinkt om even een Spaghetti Diagram te maken, maar vaak komen er nog verrassende resultaten uit. Je ziet direct wat de minder effectieve plekken zijn in je indeling. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat afdelingen die veel samenwerken niet bij elkaar zitten, hierdoor moet je veel lopen tussen de afdelingen. We hebben hieronder een voorbeeldje gezet van een Spaghetti Diagram:

Spaghetti-diagram

Veel winkels maken expres gebruik van de looproute van de klant. Supermarkten plaatsen bijvoorbeeld vaak de alledaagse producten, denk aan groente, vlees en brood, aan andere zijden van de winkel. Je moet dan dus de gehele winkel door, en vooral langs de zoetigheden, voordat je alles hebt verzameld. Hierdoor koop je al snel meer dan je eigenlijk nodig had. De IKEA gaat hier zelfs nog een stapje verder. Je volgt als klant een vooraf bepaalde route door de winkel, je komt zo langs alle afdelingen en neemt opeens veel meer mee dan je had bedacht.

Tips voor het zelf maken van een Spaghetti Diagram

Hoe maak je nu zo’n Spaghetti Diagram? We hebben een paar tips voor je opgesteld:

  • Begin met een tekening van de werkvloer.
  • Zet een ‘S’ bij het begin van het proces, zodat je later nog weet waar je gestart bent.
  • Zet aan het einde van het proces een ‘E’, waardoor je ook kunt onthouden waar je eindigde.
  • Trek tussen elk beweeg- of transportmoment een lijn. Ook de momenten dat je aan het zoeken was naar iets, zoals bijvoorbeeld gereedschap of een bepaald document.
  • Meet hoeveel meter je bewogen hebt als je klaar bent met tekenen, je kunt hier eventueel ook aan de slag gaan met een kwantitatieve analyse.
  • Als je aan de hand van de analyse de werkvloer gaat herinrichten, gebruik dan de 5s methode.

Het Spaghetti Diagram zorgt hiermee voor een heldere basis om aan de slag te gaan met het herinrichten.


Meer lezen?