Slimmer werken,
blije klanten

Vervangt Scrum de Lean methodiek?

Steeds meer organisaties starten het werken met Scrum. Denk aan ING, ABN AMRO, Van Lanschot, de gemeente Amsterdam. Maar wat is Scrum eigenlijk, en wat is de plaats van Lean in dit verhaal?

Scrum & Lean

Wat is Scrum?

Scrum is een Agile projectaanpak. Onder de Agile methodiek vallen verschillende methodes, Scrum is hier een van. Voorbeelden van andere methodes zijn: Kanban, Evolutionairy Project en Extreme Programming. Bij Agile staat behendigheid voorop, het doel van de methodieken is dat om een bedrijf wendbaar en lening te maken. Het creëren van communicatief sterke en snel aanpassende teams.

Bij Scrum leg je bij de start het nog niet volledige eindproduct vast. Er wordt enkel gesproken van een stip aan de horizon. Omdat je niet alles van tevoren hoeft te plannen en vast zet, creëer je ruimte om steeds bij te sturen en opgedane inzichten in het proces direct te verwerken. In traditionele projectaanpakken wordt de planning, het budget en het eindproduct van tevoren vastgezet, waardoor latere aanpassingen lastiger worden. Met ingewikkelde gesprekken met opdrachtgevers als gevolg. De opdrachtgevers zijn bij Scrum ook veel meer betrokken en kunnen hierdoor hun eisen en wensen ook sneller inbrengen en bijsturen. Hierdoor groeit de kwaliteit van het product en dit scheelt een hoop tijd en budget die anders naar latere aanpassingen gaat.

Waar moet je bedrijf aan voldoen om met Scrum aan de slag te kunnen?

We beschrijven drie basisvoorwaarden waar je aan moet voldoen om Scrum succesvol toe te passen:

  • Openstaan: bij Scrum is de communicatie veel directer, een organisatie moet wel voor openstaan voor de discussies en onderhandelingen die gaan komen.
  • Tijd: mensen moeten zich volledig op een project kunnen storten en de beslissers hebben extra tijd nodig.
  • Bedrijfscultuur: het klinkt vanzelfsprekend, maar binnen veel organisaties is dit helaas niet zo. Mensen moeten in een organisatie gewend zijn om met elkaar samen te werken.

Scrum en oudere methodes

Vroeger was Scrum vooral een aanpak voor softwareontwikkelaars, tegenwoordig zijn er steeds meer andere organisaties en sectoren die van de methodiek gebruik maken. Betekent dit dat methodieken zoals PRINCE2, MSP en Lean hierdoor overbodig worden? Zeker niet.

PRINCE2 werd vroeger gezien als de ideale methode voor de uitvoering van projecten. Deze methode is inmiddels achterhaald. Agile sluit heel fijn aan bij deze methode en geeft deze de toevoeging dat het nodig had. Je hebt dan ook nu de PRINCE2Agile methode. Oude methodieken hoef je dus niet meteen te verwerpen. Door goede combinaties te maken kan je ze aanvullen tot een groter en sterker geheel.

Scrum en Lean

Scrum is dus de toekomst, wat betekent dit voor Lean? Lean en Scrum hebben als overeenkomst dat bij allebei wendbaarheid centraal staat. Een verschil tussen de twee is dat Lean zich richt op processen en Scrum een projectmethodiek is. Ze zijn dus heel goed samen te gebruiken en zullen elkaar, wanneer ze goed gebruikt worden, ook versterken. Zo heb je de dagstart bij Lean en de standup meetings bij Scrum. Positieve ervaringen die worden opgedaan bij de ene methodiek, zullen ook zorgen voor een betere acceptatie bij de ander.

Agile Scrum

Ben je benieuwd naar Agile Scrum en wil je er meer over weten? Agile Scrum Group vertelt je hier graag meer over.

Scrum & Lean

Meer lezen?