Slimmer werken,
blije klanten

5S Lean tool: overzicht, efficiëntie en rust

Een van de tools van Lean management is de 5S methode. Hiermee streef je naar een schoner en gestructureerd bedrijf. Je bekijkt je bedrijf vanuit het oogpunt van een nieuwe klant. Zo kom je achter dingen die je zelf allang niet meer ziet, maar voor een nieuw persoon wel heel opvallend zijn.

5S consultant

5S staat voor:

  • Sorteren: op de werkplek hoeft alleen hetgeen aanwezig te zijn wat je nodig hebt. De rest kan je opbergen of wegdoen.
  • Schikken: zorg dat alles wat aanwezig is een vaste plek heeft en geordend is.
  • Schoonmaken: zorg dat alle machines en de werkomgeving schoon zijn.
  • Standaardiseren: maak afspraken zodat de verbeteringen ook aangehouden worden.
  • Standhouden: stimuleer de verbeteringen en zorg dat werknemers zich aan de nieuwe standaarden houden.

De 5S tool kan je heel goed toepassen in productie-omgevingen. Denk aan een werkplaats of een fabriekshal, maar ook in kantooromgevingen is de tool heel goed om in te zetten. Denk aan de indelingen van de  fysieke of digitale gegevens, bureaus van medewerkers of archiefkasten.

Een voorbeeld van de 5S tool

Bureau Tromp heeft bij drukkerij De Bink een 5S sessie georganiseerd. De medewerkers kregen twee uur de tijd om een andere afdeling dan die van henzelf te beoordelen. Bij de 5S methode ga je stickers plakken op de voorwerpen op de afdeling. Hiermee geef je aan wat er wel en niet thuishoort.

5s stickers

Bij De Bink heeft het stickers plakken gezorgd voor 93 verbetervoorstellen. Variërend van belijning voor pallets tot standaardindelingen voor bureaubladen op de computers.

5s de bink

Wil je meer Lean tools ontdekken?

We hebben een e-book gemaakt waar je de 35 Lean tools kunt vinden. Download hem hieronder en probeer er eens eentje uit op uw werkplaats of gewoon in uw eigen huis.

Ebook 35 Lean tools

Meer lezen?