Slimmer werken,
blije klanten

Wat is een Lean Team Coach precies?

Kort gezegd is een Lean team coach een ervaren projectleider die kan zorgen dat de afdeling of organisatie meegaat in de Lean veranderprocessen. Je begeleid teams in de organisatie om Lean te gaan en blijven werken. Je richt je op zowel de werknemers als de inhoud als de volwassenheid van de teams en hun processen. Het doel van de Lean team coach is het team te laten groeien en de focus te leggen op de klantwaarde.

lean team coach

Hoe kan je Lean team coach worden?

Hiervoor is zowel kennis als praktijkervaring nodig met Lean (Six Sigma). Het is handig als je minimaal een Green Belt of Black Belt training hebt gedaan en ervaring hebt met het toepassen van Lean binnen je organisatie. Denk hierbij aan dat je al verschillende verbeterprojecten hebt uitgevoerd. Alleen dan is de cursus relevant.

Wat leer je dan bij de Lean team coach opleiding?

  • Je leert om de verbeterde processen binnen een organisatie in kaart te brengen en hoe je deze kunt presenteren bij de stakeholders.
  • Ook leer je blokkades en stagnering binnen teams te herkennen en hoe je het beste met ze in gesprek kunt gaan.
  • Daarnaast leer je hoe je conflicten binnen teams bespreekbaar en productief kunt maken.
  • En als laatste kun je de toegevoegde waarde van Lean overbrengen aan zowel de voor- als tegenstanders ervan.

Als Lean team coach krijg je te maken met gecompliceerde situaties. Zo spelen er binnen teams vaak (heftige) emoties en belangentegenstellingen. Ook zijn er situaties waarin hetgeen wat gezegd wordt niet overeenkomt met wat er gedaan wordt. Bij de opleiding leer je interventies tussen teams te sturen en ze de goede richting op te sturen. In de training leer je ook hoe je het beste gesprekken kunt voeren met stakeholders en opdrachtgevers. Hoe ga je om met een lastige manager of een leverancier die de nieuwe manier van werken niet ziet zitten?

Hoe verloopt de cursus?

Aan het begin van de training stellen alle deelnemers zich voor aan de hand van het Lean team coach competentieprofiel en benoemen ze één à twee praktijksituaties waar ze tegenaan lopen. Binnen deze praktijksituaties ga je als groep kijken waar het mis gaat. Vervolgens bedenk je als groep hoe de situaties zou kunnen oplossen en je jezelf zou kunnen corrigeren. Zo leer je adequaat reageren op komende complexe situaties die op je af gaan komen als Lean team coach. Dit maakt de training een leuke, en intensieve cursus waar je snel en effectief leert Lean teams te coachen.

lean team coach

Meer lezen?