Slimmer werken,
blije klanten

Flow en One Piece Flow: Wat is het?

Binnen Lean bestaan er vijf principes: waarde, waardestroom, flow, pull en perfectie. In dit artikel gaan we het hebben over het derde principe: ‘Flow’, ookwel ‘One Piece Flow’.

Laten we beginnen met het begrip wat meer ontleden. ‘Flow’ staat voor continue doorstroming. ‘One piece’ staat voor stuksgewijs, je gaat dus niet met grotere hoeveelheden tegelijk aan de slag, maar stuk voor stuk.

flow online training

Flow ontstaat als..

  • Er geen stilstand is bij een product/of kleine groep aan producten tijdens het proces. Ze ‘stromen’ als het ware door het proces heen.
  • Een product/dienst eerst wordt afgemaakt voordat er aan een nieuw product/dienst wordt begonnen.
  • De processtappen elkaar snel opvolgen. Goederen komen dus niet stil te liggen en er worden ook geen diensten geleverd waarbij er gewacht moet worden op bijvoorbeeld extra informatie.

One Piece Flow

3 voordelen van Flow

  1. Verspillingen worden gereduceerd door het inbouwen van flow in je proces. Denk hierbij aan verspillingen als (tussen)voorraden, wachttijden en transport.
  2. De doorlooptijd wordt aanzienlijk korter en je kan de voorraad minimaal houden. Dit komt omdat elk product of dienst constant onderweg is.
  3. Met de flow komt er ook meer kwaliteit in je proces. Omdat je per stuk werkt, of in kleine batches, dan kan je sneller fouten herstellen en hoef je ook geen enorme hoeveelheden weg te gooien of te corrigeren. Flow zorgt voor veel meer flexibiliteit.

Een voorbeeld van One Piece Flow

  • Productieomgeving: hier heb je bijvoorbeeld de lopende band. Het product dat hierop gemaakt wordt is constant in beweging. Dit kan bijvoorbeeld voor het in elkaar zetten van een auto.
  • Dienstverlening: ook hier kun je Flow inbouwen. Denk bijvoorbeeld bij het afgeven van vergunningen. Je bent dan altijd met 1 vergunning tegelijk bezig die je helemaal afrondt, voordat je aan de volgend begint. Hierdoor ga je veel efficiënter werken. Uiteindelijk rond je meer vergunningen af dan als je in batches zou werken.
  • Thuis: Flow kan ook toegepast worden in je eigen huis. Zo deed een van onze Lean experts thuis wat experimentjes. Lees hier meer over haar ervaringen.

Flow Lean

Meer lezen?