Slimmer werken,
blije klanten

Wat betekent Lean en Mean?

Bij Lean is het doel om je taak zo precies mogelijk samen te stellen, zodat je deze perfect kan uitvoeren. Een voorbeeld van een Lean dier is het jachtluipaard (en die is waarschijnlijk ook aardig mean). Waar jachtluipaarden gebouwd zijn om ontzettend hard te rennen, zijn de spieren alleen maar ingesteld voor korte sprints, en niet voor lange afstanden. Dit doet een jachtluipaard niet, dus dat hoeft ook niet.

Lean en mean: een slechte toepassing

Bij organisaties die Lean werken, werkt het net zoals bij een jachtluipaard: de processen en taken zijn zo opgebouwd dat ze ze alleen datgene doen wat ze goed moeten kunnen. Geen extraatjes waar niemand om vraagt.

Lean heeft helaas niet altijd een goede reputatie. Als een organisatie niet met de juiste bedoelingen het Lean werken implementeert, komt het al snel uit op het ontslaan van mensen onder het mom van ‘kostenbesparing’. Dit is in het verleden ook vaak gebeurd. Terwijl dit een tijdelijke besparing is, op de lange termijn nemen de kosten hierdoor alleen maar toe. Daarnaast is dit ook erg mean.

Medewerkers ontslaan met Lean?

Bij Toyota passen ze Lean al toe sinds de jaren ’40. Hun filosofie is het toepassen van Lean om de organisatie meer capaciteit te geven voor ontwikkeling. Door het efficiënter werken is er meer capaciteit voor het ontwikkelen van nieuwe producten. Dit zorgde ervoor dat Toyota uitgroeide tot een van de meest innovatieve autofabrikanten ter wereld. Hoewel Lean en mean vaak in één adem worden genoemd, is Lean dus absoluut niet bedoeld om medewerkers te ontslaan.

Lean staat voor efficiëntie en het opbouwen van een grotere klanttevredenheid. Het doel is om een hogere winst op een langere termijn te realiseren. Het tevreden houden van medewerkers is ook een doel van Lean. Efficiënt werken betekent ook leuker werken. Voor een succesvolle implementatie van Lean is het toevoegen van waarde voor de klant, de medewerkers en de leveranciers erg belangrijk. We zien mean dan ook liever als Meaningful.

lean en mean

Meer lezen?