Slimmer werken,
blije klanten

Met deze boek top 4 zit je altijd goed

Welk Lean boek is het best?

Er zijn wereldwijd meer dan 10.000 boeken geschreven over Lean Management en Six Sigma (samen Lean Six Sigma). Dit is natuurlijk het merendeel in het Engels. In dit artikel concentreren wij op alle Lean boeken die in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Op basis hiervan hebben wij een top 4 samengesteld. Met ieder van deze boeken krijg je een meer dan goed beeld van wat Lean Six Sigma precies is en hoe je het kan inzetten binnen jouw organisatie.

1. Lean Six Sigma van A tot Z

Een duidelijk en praktisch boek over Lean Six Sigma, geschreven door de oprichters van het Lean Six Sigma adviesbureau, Bureau Tromp. Zij hebben hun jarenlange kennis en ervaring gebundeld in dit boek. Deelnemers aan hun trainingen krijgen dit boek bij de training. Alle belangrijke Lean Six Sigma tools (in totaal 53) worden behandeld in dit boek en voorzien van tips en templates. Je kan met dit boek direct zelf aan de slag met Lean. Het boek is voorzien van veel plaatjes, wat het fijn maakt om te lezen.

2. Wat is Lean Six Sigma

Dit boek is eigenlijk het meest bekende standaardwerk geschreven door Mike George en Dave Rowlands. Het boek is niet al te dik (110 bladzijdes) maar geeft toch een volledig beeld van Lean Six Sigma. In het eerste deel wordt Lean Six Sigma helemaal uitgelegd aan de hand van de bekende theorie. Het DMAIC model (Define, Measure, Analyze, Improve and Control) wordt gebruikt als kapstok om deze theorie aan je uit te leggen. In het tweede deel van dit boek wordt er ingegaan op de implementatie van Lean Six Sigma. Op welke wijze kan je LSS het beste invoeren, hoe creëer je draagvlak en hoe voer je succesvol je eerste verbeteropdracht uit.

3. Scrum Modellenboek

Lean is een Agile methodiek net zoals Scrum dat is. Met dit modellenboek heb je 40 praktische tools in handen waarmee je jouw project op een handige en Scrum wijze kan uitvoeren. Rik van der Wardt is een ervaren Lean Six Sigma Black Belt en Scrum Master en heeft zijn ervaringen hiermee gecombineerd en opgeschreven in dit boek. De modellen zijn ook erg goed toepasbaar in je dagelijkse Lean projecten die je uitvoert. Het boek bevat veel visualisaties waardoor het gemakkelijk leest en je aan de hand van de plaatjes al direct een idee hebt van de aanpakt.

4. Lean Six Sigma voor Dummies

Het klinkt misschien een beetje gek om dit boek in de top 3 van Lean boeken op te nemen. Maar echt waar, dit boek geeft op een makkelijke manier uitleg over hoe LSS werkt maar ook hoe je het zelf kan toepassen. Het boek heeft veel praktijkvoorbeelden en er worden veel plaatjes gebruikt om alles gestructureerd visueel weer te geven. De Lean Six Sigma voor Dummies is wereldwijd het meest verkochte boek op het gebied van procesoptimalisatie met LSS.

Meer lezen?