Slimmer werken,
blije klanten

De 5 niveaus van een Lean Six Sigma opleiding, wat houden ze in?

Tja, er zijn zo veel opleidingen. Maar welke Lean Six Sigma opleiding moet je nou kiezen? Deze keuze hangt af van het niveau dat jij wilt behalen binnen Lean Six Sigma. Oplopend heb je de Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt, Black Belt en Master Black Belt. In deze blog leggen wij deze 5 verschillende niveaus uit en bespreken wij wat er per training aan bod komt. Op deze manier hopen wij je keuze iets makkelijker te maken.

Lean Six Sigma opleiding

Yellow Belt opleiding

Tijdens de 1-daagse Yellow Belt opleiding leer je de basisbeginselen van Lean én van Six Sigma. Tijdens deze Lean Six Sigma opleiding gaan we in op de basisinstrumenten en methodes van Lean Six Sigma. Zo leer je duidelijk wat het verschil tussen beide methodes is, leer je verspillingen te herkennen en leer je wat de 5 Lean-principes inhouden. Ook gaan wij in op verbetermogelijkheden binnen je eigen organisatie. In het middaggedeelte ga je de geleerde theorie toepassen om zo meteen de koppeling tussen theorie en praktijk te maken. Hierdoor kun je alles meteen toepassen binnen je eigen organisatie.

Orange Belt opleiding

Dit is het tweede niveau binnen Lean Six Sigma. Dit is een 2-daagse training waar je net iets dieper in gaat op de methodiek. Je kijkt uitgebreider naar verbeterprojecten en je leert hoe je de methode toepast binnen zo’n project. Na deze 2 dagen kun je zelfstandig aan de slag met de methode en ben je in staat om processen te verbeteren en eventuele verbetermogelijkheden op te sporen. Daarnaast leer je meer over de belangrijkste modellen, zodat je jouw initiatieven voor verbeteringen meer kracht kan bijzetten.

Green Belt opleiding

Wil je meer dan de basis van Lean Six Sigma? En wil je als projectleider aan de slag gaan? Dan is de Green Belt misschien wel geschikt voor jou. In deze 6-daagse opleiding loop je door het gehele Lean Six Sigma traject en kijk je naar de bijbehorende modellen. Ook hier pas je de geleerde kennis toe in de praktijk aan de hand van oefeningen, zodat je in staat bent om het zelf in jouw organisatie te kunnen toepassen. In deze opleiding wordt ook dieper ingegaan op Six Sigma. Zo leer je hoe je gebruik kunt maken van de aanwezige data om conclusies te kunnen trekken op basis van feiten (aangezien data natuurlijk feitelijk is). Er wordt vervolgens ook aandacht besteed aan verandermanagement, wat als een schil om het gehele project aanwezig is. Alleen door hier constant mee bezig te zijn kun je je einddoel behalen.

Black Belt opleiding

In deze 10-daagse opleiding ga je nog dieper in op de stof. Je doet nog meer ervaring op met alle facetten die bij een Lean Six Sigma project komen kijken. Hiervoor leer je ook meer toepassingen uit de statistische tool Minitab en ben je in staat om een nog uitgebreider onderzoek te doen. Als Black Belt stuur je ook andere Belts aan en help je hen bij de uitvoering van Lean Six Sigma projecten. Je wordt ook wel de Lean Six Sigma-goeroe genoemd als Black Belt!

Master Black Belt opleiding

Vind je niet voldoende om een Lean Six Sigma-goeroe te zijn, maar wil je een werkelijke professional zijn? Dan moet jij zelfs nog verder gaan dan de Black Belt opleiding en moet je een Master Black Belt worden. Na deze 10-daagse Lean Six Sigma opleiding heb je ervaring met alle aspecten die rondom een Lean Six Sigma project komen kijken en heb je volledige kennis van de methodiek. Je bent nog net een stapje hoger dan de Black Belts en kunt hen hierdoor (samen met andere Belts) aansturen. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor het in-en uitvoeren van (complexe) verbeteringsinitiatieven bij jou.

Welke Lean Six Sigma opleiding het geschiktst voor jou is, is dus afhankelijk van jouw eigen wensen. Welk niveau wil jij zelf behalen? Welke rol wil jij binnen een Lean Six Sigma project gaan vervullen? Weet je dat al? Mooi! Bekijk dan onze trainingsaanbod eens. Ook kun je altijd contact met ons opnemen.

Boek nu jouw Lean opleiding

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)